Het overkwam mijzelf een paar weken geleden. Voor lange tijd ( 3 weken ) had ik hier thuis volstrekt geen internet. Mijn besluit hieruit ? TV, radio, videogames... dat kan nog allemaal gemist worden. Maar neem een gezin hun internet af en ze zijn machteloos in het leven. Dit is nu extreem, maar als je dit leest denk je ongetwijfeld zelf aan die dagen dat je internet plotsklaps verdwijnt. In vele gevallen wilt de computer niet op het netwerk.
Voor deze slachtoffers voorzie ik :
Voor deze slachtoffers voorzie ik :
5 tips om netwerkproblemen op te lossen
Tip 1 : Netwerkcentrum
Met de hulp van het netwerkcentrum dat bij Windows 7/Vista is ingebouwd kan u op een eenvoudige manier netwerkproblemen lokaliseren en oplossen.
Klik rechts beneden op het netwerkicoontje in de statusbalk :
Klik rechts beneden op het netwerkicoontje in de statusbalk :
Open dan het netwerkcentrum.
Er komt een visueel overzicht tevoorschijn van jouw netwerkverbinding. Deze toont overzichtelijk of er een fout is tussen de verbinding van pc - router - internet.
Er komt een visueel overzicht tevoorschijn van jouw netwerkverbinding. Deze toont overzichtelijk of er een fout is tussen de verbinding van pc - router - internet.
Bij mij is zoals je ziet alles in orde, maar bij een fout komt er een rood kruis
op de plaats waar de fout is, in het geval hier tussen de router en het internet zelf.
Als je op het rode kruisje duwt, probeert de computer eigenhandig een oplossing te vinden. In sommige gevallen werkt dit, in andere niet. Maar dan weet je al tenminste waar je moet beginnen met kijken.
Als je op het rode kruisje duwt, probeert de computer eigenhandig een oplossing te vinden. In sommige gevallen werkt dit, in andere niet. Maar dan weet je al tenminste waar je moet beginnen met kijken.
Tip 2 : Ingebouwde probleemoplossers
Naast de manier die ik hierboven heb beschreven , kan je ook nog in het linkerpaneel van het netwerkcentrum op Diagnose en herstel klikken. Je kan ook nog in het netwerkcentrum op netwerkverbindingen kiezen en dan manueel de haperende connectie selecteren.
Tip 3 : Netwerkadapter
Een volautomatisch herstel voor uw netwerkproblemen? Dat is vaak te mooi om waar te zijn. Het kan bovendien zo zijn dat het probleem ergens tussen uw pc en de router ligt. Start het Netwerkcentrum op en kies Adapterinstellingen Wijzigen in het linkerpaneel. U krijgt nu een overzicht van u netwerkadapters en (minstens) één met de naam ‘lan-verbinding’ moet ingeschakeld zijn. Is dit niet het geval? Dan herstelt u dat als volgt: klik de uitgeschakelde adapter met de rechtermuisknop aan en kies Inschakelen (zie afbeelding). Helpt dit niet en beschikt uw pc over twee (of meer) van zulke adapters, probeer het dan door de netwerkkabel in die andere adapter in te pluggen. Krijgt u nu wel een verbinding, dan ligt het probleem bij die eerste adapter.Tip 4 : Wispelturig wifi
Wanneer uw netwerk de ene keer als een zonnetje werkt en de andere dag weer kwakkelt, is de kans groot dat er een stoorzander aanwezig is. Een wondermiddel is het niet, maar de gratis tool inSSIDer is wel een belangrijke bij het wifi-troubleshooten. U vindt het op www.metageek.net/products/inssider.
Zodra u het tooltje – bij voorkeur op een laptop of netbook – installeert en opstart, brengt het de gedetecteerde draadloze netwerken in kaart (zie afbeelding). Is dit niet het geval, selecteer dan bovenaan u draadloze adapter en druk op Start. Interessant is alvast dat u in real time ook de signaalsterkte afleest, waarbij een amplitude van -40 uitstekend is en vanaf -80 behoorlijk hopeloos. Blijkt de ontvangst van uw netwerk erg zwak, dan is de afstand tot uw draadloze router of toegangspunt wellicht te groot, zijn de muren te dik of blijkt magnetron, draadloze telefoon of babyfoon te agressief.
Wanneer het mogelijk is, plaatst u uw router dichter bij uw pc. Een drastischer alternatief is het vervangen van de standaardantenne door een krachtiger exemplaar. Of u plaatst een draadloze repeater tussen toegangspunt en pc die het signaal oppikt en versterkt weer doorstuurt. Is uw router/toegangspunt nog van het 802.11g-type, weet dan dat u met een (eventueel dualband) 802.11n-toestel doorgaans ook een sterker signaal krijgt. Voorwaarde is wel dat ook uw pc van een draadloze 802.11n-adapter is voorzien.
Tip 5 : Gedeelde mappen
Een netwerk zet u natuurlijk ook op om gegevens te kunnen delen en dan belandt u al snel bij het concept van ‘gedeelde mappen’. In de praktijk blijken daar heel wat gebruikers mee te worstelen, omdat daar toch wel de nodige spelregels bij komen kijken. Lukt het u niet om gegevens op een andere netwerk-pc te bereiken, probeer het dan eerst met de hulpmiddelen die Windows u aanreikt.In Vista start u daarvoor Help en ondersteuning op en kies u Problemen oplossen. Vervolgens klik u op Problemen met bestands- en printerdeling en beantwoord u de gestelde vragen. Ongeveer hetzelfde scenario bij Windows 7: start hier het commando probleemoplossing op in het Windows startmenu en kies Alles weergeven. Klik op Gedeelde mappen en laat u naar de oplossing gidsen.
Lukt het niet op die manier, dan rest er u weinig anders dan zelf de handen uit de mouwen te steken. Vertrouwd vertrekpunt is wederom het Netwerkcentrum. In Windows 7 klikt u vervolgens op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen, vouwt u het huidige netwerkprofiel uit en schakel u zowel Netwerkdetectie als Bestands- en printerdeling in. In Vista vindt u deze opties in het hoofdvenster van het Netwerkcentrum. Zolang u aan het uittesten bent, vinkt u bij voorkeur ook de optie Met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen aan. Achteraf kunt u die dan weer inschakelen, zodat niet zomaar iedereen via u netwerk bij de gedeelde bestanden kan.
Belangrijk is verder nog dat al uw netwerkcomputers dezelfde werkgroepnaam krijgen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op Computer en kies Eigenschappen. Selecteer Geavanceerde systeeminstellingen en ga naar het tabblad Computernaam. Druk op de knop Wijzigen om de werkgroepnaam te kunnen aanpassen. Ten slotte opent u in de Verkenner ook nog even het eigenschappenvenster van de gedeelde map en zorgt dat alle gewenste gebruikers de nodige machtigingen krijgen via de tabbladen Delen en Beveiliging.
Er zijn nog manieren maar deze zijn zeer technisch,
en vaak ligt het probleem toch aan de router zelf.
De simpelste oplossing is dan deze uitschakelen en weer aanzetten.
Deze reset kan ervoor zorgen dat hij weer de juiste IP-adressen doorgeeft.
Wanneer dit alles niet lukt, roep je best hulp om je problemen op te lossen.
Hopelijk helpen deze tips !
Bron :
http://www.computeridee.nl/workshop/10-tips-voor-oplossen-netwerkproblemen/
Bron :
http://www.computeridee.nl/workshop/10-tips-voor-oplossen-netwerkproblemen/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten